Kuinka kauan sujuvan kielitaidon saavuttaminen kestää?

Asiakkaani haluavat usein tietää, kuinka kauan sujuvan englannin kielitaidon saavuttaminen kestää. Kuten arvata saattaa, selkeän vastauksen antaminen on hyvin vaikeaa, koska se riippuu pitkälti oppijan omasta tilanteesta. Tässä muutamia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon:

1. AJANKÄYTTÖ

“Use it or lose it.”

Mikäli todella haluat oppia, ei yksi oppitunti kerran tai kaksi viikossa riitä. Annan omille oppilailleni kotitehtäviä, joiden tarkoituksena on lisätä opiskeluun käytettyä aikaa, mutta omatoimista opiskelua täytyy silti tehdä. Kaikkein parasta olisi, jos pystyt käyttämään englannin opiskeluun aikaa päivittäin. Aloita vaikka 10 minuutista!

2. LÄHTEET

Moni aloittaa opiskelun hankkimalla kaupasta englannin oppikirjan. Tässä ei ole mitään vikaa, mutta itse suosin toisenlaista lähestymistapaa. Omat oppilaani omaavat yleensä jo melko hyvän kielitaidon, ja neuvon heitä hakemaan opiskelumateriaalia natiivilähteistä. Kuuntele radiota, katso tv-ohjelmia, lue lehtiä tai kirjoja. Tutustu itseäsi kiinnostaviiin aiheisiin, mutta tee se englannin kielellä.

3. OPISKELE FRAASEJA

Edistyneemmällä opiskelijalla on yleensä kielioppi hallussa, ja opiskelussa voi keskittyä muihin asioihin. Sujuvan kielitaidon saavuttaminen vaatii yleensä erilaisten idiomien ja fraasien hallitsemista. Keskity siis näihin, ja tutustu niiden käyttöön esimerkiksi yllä mainittujen natiivilähteiden avulla. Voit myös listata yleisiä suomalaisia fraaseja, ja etsiä niille englanninkieliset vastineet. Mieti, minkälaisia fraaseja käytetään esimerkiksi business-kielessä.

4. SUJUVA KIELITAITO EI TARKOITA TÄYDELLISTÄ KIELITAITOA

Hyväksy, että natiivitason englannin kielitaidon saavuttaminen on mahdotonta. Pystymme puhumaan täysin sujuvasti vain yhtä kieltä. Yleensä erityisen hyvänkin kielitaidon saavuttaminen vaatii pidempää oleskelua kielen kohdemaassa. Englanti on maailmankieli, jota puhuu joka neljäs ihminen maailmassa. Tapoja puhua on siis monia. Englantia työelämässä tai opinnoissa käyttävänä sinulle riittää, että pystyt ymmärtämään ja tulemaan ymmärretyksi laaja-alaisesti englannin kielellä. Pieniä virheitä ei tarvitse pelätä, eikä matkan varrella kannata turhautua.

5. KESKITY ÄÄNTÄMISEN HARJOITTELUUN

Englannin kielen ääntäminen eroaa huomattavasti suomen kielen ääntämisestä. Myös Suomessa on viime vuosina herätty huomaamaan, että kielen opiskelussa ei riitä, että keskitytään ainoastaan kieliopin harjoitteluun. Puhuminen ja ääntämisharjoitukset ovat erittäin tärkeässä roolissa. Englannissa asuessani törmäsin usein suomalaisiin turisteihin, ja juuri ääntäminen tuntui aiheuttavan eniten ongelmia ymmärretyksi tulemisessa.


Hyvän kielitaidon saavuttaminen täysin nollatasolta kohtuullisen hyvälle B2-tasolle kestää tutkimusten mukaan noin 700 tuntia, mikä tarkoittaa vajaan tunnin opiskelua päivittäin kahden vuoden ajan. Minun asiakkaideni lähtötaso on harvemmin täysi nolla. Yleensä tarvetta on ennemmin tärkeimpien rakenteiden kertaukselle ja sanavaraston kasvattamiselle.

Opiskelun kestoon vaikuttavat muun muassa lähtötaso, tavoitteet, motivaatio, ajankäyttö ja monet muut asiat. Aikuisiällä opiskelu on tehokkainta säännöllisen ohjauksen sekä palautteen avulla.

Saavutetun kielitaidon ylläpito vaatii jatkuvaa harjoittelua, eikä sen kanssa ole koskaan valmis. Jos kieltä ei käytä, se unohtuu. Kielen opiskelu on verrattavissa maratoniin, eikä nopeista, satunnaisista pyrähdyksistä ole yleensä apua. Tärkeintä on opiskella säännöllisesti, mieluiten usein ja vähän kerrallaan.

Paras aika aloittaa on nyt.

 

Terveisin,
Puhuenglantia.fi -tiimi


error: Sisältöä ei saa kopioida.