Kirjoitettu

Mitä tekemistä Shakespearella ja englannin kielellä on keskenään?

Tänään sunnuntaina vietetään maailman englannin kielen päivää. Tänään on myös William Shakespearen syntymäpäivä. Mitä tekemistä näillä kahdella on keskenään? Paljonkin!

 

Shakespearea pidetään Englannin merkittävimpänä kirjailijana. Hänen näytelmiään esitetään ympäri maailmaa edelleen, lähes 400 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Shakespeare muokkasi englannin kieltä kuvaamalla monipuolisesti ja värikkäästi esimerkiksi toivoa, epätoivoa, surua, vihaa, rakkautta ja intohimoa. Hänen teksteistään löytyy yhteensä 17,677 eri sanaa ja on esitetty, että Shakespearen itse luomia sanoja olisi jopa 1700. Osa sanoista saattaa kuitenkin olla muiden kirjoittajien luomia, mutta ne ovat tulleet tunnetuksi vasta Shakespearen tekstien myötä.

 

Shakespearen teksteillä oli suuri vaikutus englannin kielen standardisointiin muun muassa sanaston, kirjoitusasun ja kieliopin osalta. Shakespeare on vaikuttanut myös runouteen. Hän kirjoitti silosäkeitä (blank verse), eli runomittaan perustuvaa riimitöntä, proosamaista tekstiä, joka on aiheuttanut harmaita hiuksia kääntäjille.

 

Vaikka et olisi koskaan nähnyt yhtään Shakespearen näytelmää tai niiden pohjalta tehtyä elokuvaa, olet todennäköisesti käyttänyt hänen sanojaan tai termejään. Useille niistä löytyy myös suomenkieliset vastineet. Tässä muutama esimerkki:

 

cruel to be kind
the green-eyed monster
gossiping (juoruilu)
a heart of gold
the world is mine oyster
seen better days
a sorry sight
full circle
breaking the ice
hurry
road
lonely
critical
accommodation

 

Lue täältä lisää Shakespearen fraaseja ja sanoja.

 

Englannin kielen päivää alettiin viettämään YK:n toimesta vuonna 2010. Kyseessä on siis melko uusi traditio. YK haluaa kampanjoida kuuden virallisen kielensä puolesta. Näistä loput viisi ovat arabia, kiina, ranska, venäjä ja espanja. Mitkä näistä sujuvat sinulta? Olen itse opiskellut ranskan, venäjän ja espanjan alkeita, nyt tekisi mieli aloittaa arabian opiskelu.

Kirjoitettu

IELTS vai TOEFL?

IELTS ja TOEFL ovat kansainvälisiä kielitestejä, joiden suorittamista vaaditaan yleensä aina, kun haet työ- tai opiskelupaikkaa ulkomailta (englanninkielisistä maista). Molemmat testit on mahdollista tehdä Suomessa. TOEFL-testissä on käytössä enimmäkseen amerikkalainen aksentti ja IELTS-kokeen kysymykset ovat usein brittiaksentilla. TOEFL on yleisempi Amerikassa, mutta molemmat kokeet hyväksytään ympäri maailmaa. Tarkista tämä kuitenkin hakukohteestasi ennen kuin ilmoittaudut kielikokeeseen.

 

ieltsIELTS

sisältää neljä osiota:

 • kuullun ymmärtäminen (30 minuuttia, 40 kysymystä)
 • luetun ymmärtäminen (60 minuuttia, 40 kysymystä)
 • kirjoittaminen (60 minuuttia, 2 tehtävää)
 • puhuminen (11–14 minuutin haastattelu)

Koko testin suorittaminen kestää hieman alle 4 tuntia. Kirjoitustehtävät tehdään käsin ja puheosio haastattelijan kanssa. Kaikki osiot tehdään kerralla, ja puhekokeen voi suorittaa samana päivänä tai seitsemän päivän kuluessa koepäivästä. Arviointi on skaalallla 1-9. Yleisin vähimmäispistevaatimus työpaikoille tai yliopistoihin on 7 jokaisesta osiosta. Kokeen voi uusia koska tahansa.

Huomaathan, että kokeesta on kaksi versiota: General ja Academic.

 

toeflTOEFL

sisältää neljä osiota:

 • luetun ymmärtäminen (60-80 minuuttia, 36-56 kysymystä)
 • kuullun ymmärtäminen (60-90 minuuttia, 34-51 kysymystä)
 • puhuminen (20 minuuttia, 6 tehtävää, tehdään tietokoneella)
 • kirjoittaminen (50 minuuttia, 2 tehtävää)

Kahden ensimmäisen osion jälkeen on kymmenen minuutin tauko, ja koko testin suorittaminen kestää noin puoli päivää. Koko testi tehdään tietokoneella. Suurin ero IELTS-testiin on se, että puheosio tehdään tietokoneelle puhuen, ei siis haastattelutyyppisesti kuten IELTS-testissä. TOEFL-testin pisteytys on 30 pistettä per osio, kokonaispistemäärä enintään 120. Kokeen voi uusia kuinka monta kertaa tahansa, mutta ei seuraavan 12 päivän aikana.

MITEN HARJOITELLA KOKEESEEN?

Kansainvälisissä kielikokeissa ei mitata pelkkää kieliopin hallitsemista. Sinun täytyy pystyä ilmaisemaan itseäsi selkeästi ja monipuolisesti englannin kielellä. Internetistä löytyy paljon harjoitusmateriaalia molempiin kokeisiin, mutta on tärkeää saada myös palautetta omasta edistymisestään. Harjoituskokeisiin osallistuminen on suositeltavaa, mikäli koet, että tarvitset harjoitusta itse koetilanteeseen ja ajanhallintaan. Hyvä yksityisopettaja pystyy kiinnittämään huomiota kielen käyttöösi, ja sitä kautta nostamaan tasoasi englannin kielen käyttäjänä.


Puhuenglantia.fi tarjoaa yksityisopetusta IELTS- ja TOEFL-kielikokeisiin valmistautuville. Tarjoamme uusille oppilaille myös ilmaisen, kattavan lähtötasokokeen, jonka avulla pystymme hiomaan kuntoon myös harjoitusta vaativat kielioppiasiat.

Puhuenglantia.fi järjestää ainoana Suomessa IELTS- ja TOEFL iBT -kokeisiin valmistavaa, henkilökohtaisesti räätälöityä yksityisopetusta.

Harjoituskurssi ja pisteanalyysi keskittyvät jokaiseen neljään kielenopiskelun osa-alueeseen: lukeminen, kuunteleminen, kirjoittaminen ja puhuminen. Kursseilla käydään läpi kielioppia, sanastoa ja testitekniikkaa oppilaan tarpeiden mukaisesti:

PISTEANALYYSIN avulla saat tarkan kartoituksen lähtötasostasi, ja ohjeiden avulla voit harjoitella kokeeseen itsenäisesti.

HARJOITUSKURSSILLA pääset mukaan intensiiviseen yksityisopetusohjelmaan, joka valmentaa kokeeseen monipuolisesti.

Mikäli kaipaat apua esseen kirjoittamiseen, tutustu seuraaviin palveluihimme:

ESSEEKORJAUSPALVELU keskittyy esseepalautteeseen. Lähetä essee arvioitavaksi ja saat siitä yksityiskohtaisen palautteen sekä selkeät ohjeet tasosi nostamiseen.

ESSEE -VERKKOKURSSILLA opit esseen kirjoittamisen perusteet ja saat henkilökohtaisen palautteen omasta tekstistäsi.

Kirjoitettu

Kuinka kauan sujuvan kielitaidon saavuttaminen kestää?

Opiskelijat haluavat usein tietää, kuinka kauan sujuvan englannin kielitaidon saavuttaminen kestää. Kuten arvata saattaa, selkeän vastauksen antaminen on hyvin vaikeaa. Tässä muutamia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon:

1. AJANKÄYTTÖ

“Use it or lose it.”

Mikäli todella haluat oppia, ei yksi oppitunti kerran tai kaksi viikossa riitä. Annan omille oppilailleni kotitehtäviä, joiden tarkoituksena on lisätä opiskeluun käytettyä aikaa, mutta omatoimista opiskelua täytyy silti tehdä. Kaikkein parasta olisi, jos pystyt käyttämään englannin opiskeluun aikaa päivittäin. Aloita vaikka 10 minuutista!

2. LÄHTEET

Moni aloittaa opiskelun hankkimalla kaupasta englannin oppikirjan. Tässä ei ole mitään vikaa, mutta itse suosin toisenlaista lähestymistapaa. Omat oppilaani omaavat yleensä jo melko hyvän kielitaidon, ja neuvon heitä hakemaan opiskelumateriaalia natiivilähteistä. Kuuntele radiota, katso tv-ohjelmia, lue lehtiä tai kirjoja. Tutustu itseäsi kiinnostaviiin aiheisiin, mutta tee se englannin kielellä.

Muutama vinkki: BBC Radio, The Guardian, Vogue, CNN.

3. OPISKELE FRAASEJA

Edistyneemmällä opiskelijalla on yleensä kielioppi hallussa, ja opiskelussa voi keskittyä muihin asioihin. Sujuvan kielitaidon saavuttaminen vaatii yleensä idiomien ja fraasien hallitsemista. Keskity siis näihin, ja tutustu niiden käyttöön esimerkiksi yllä mainittujen natiivilähteiden avulla. Voit myös listata yleisiä suomalaisia fraaseja, ja etsiä niille englanninkieliset vastineet.

4. SUJUVA KIELITAITO EI TARKOITA TÄYDELLISTÄ KIELITAITOA

Hyväksy, että natiivitason englannin kielitaidon saavuttaminen vaatii todella kovan työn, yleensä myös oleskelua kielen kohdemaassa. Englantia työelämässä tai opinnoissa käyttävänä sinulle riittää, että pystyt ymmärtämään ja tulemaan ymmärretyksi laaja-alaisesti englannin kielellä. Pieniä virheitä ei tarvitse pelätä, eikä matkan varrella kannata turhautua.

5. KESKITY ÄÄNTÄMISEN HARJOITTELUUN

Englannin kielen ääntäminen eroaa huomattavasti suomen kielen ääntämisestä. Myös Suomessa on viime vuosina herätty huomaamaan, että kielen opiskelussa ei riitä, että keskitytään ainoastaan kieliopin harjoitteluun. Puhuminen ja ääntämisharjoitukset ovat erittäin tärkeässä roolissa. Englannissa asuessani törmäsin usein suomalaisiin turisteihin, ja juuri ääntäminen tuntui aiheuttavan eniten ongelmia ymmärretyksi tulemisessa. Tärkeimmät asiat ääntämisessä ovat intonaatio ja painotukset. Halutessasi voit tutustua näihin ja moneen muuhun ääntämiseen liittyvään asiaan verkkokurssillamme!

 

Terveisin,
Puhuenglantia.fi -tiimi

Kirjoitettu

Saint Patrick’s Day

Pyhää Patrickia juhlitaan maaliskuun 17. päivänä. Pyhä Patrick on Irlannin suojeluspyhimys, jonka uskotaan tuoneen kristinuskon alueelle 400-luvulla. Pyhän Patrickin päivänä juhlitaan myös Irlannin kansallispäivää Irlannissa sekä irlantilaisten keskuudessa ympäri maailmaa. Jopa 80 miljoonalla ihmisellä on irlantilaiset sukujuuret. Pyhän Patrickin päivä on alunperin uskonnollinen juhla, mutta siitä on sittemmin muodostunut hyvin karnevaalimainen tapahtuma, jota vietetään pukeutumalla hassuihin hattuihin ja juomalla vihreää olutta.

Kuluneella viikolla on vietetty myös iirin kielen viikkoa juhlistaen Irlannin omaa iirin kieltä (englanniksi Gaelic). Iirin kieltä puhuu edelleen noin 5-10 % irlantilaisista. Kielen perintöä vaalitaan maassa tarkasti, vaikka natiivipuhujat ovat keskittyneet tietyille alueille. Iirin kieli kuuluu kelttiläisten kielten perheeseen.

Irlannin saarella sijaitsevat Irlannin tasavalta sekä Iso-Britanniaan kuuluva Pohjois-Irlannin alue. Irlannin valtion alue on noin 80 % saaren pinta-alasta ja pääkaupunki on Dublin. Pohjois-Irlanti sijaitsee saaren koillisosassa, ja sen pääkaupunki on Belfast.

Puhuenglantia.fi-tiimi on matkustanut Irlannin saarella laajasti. Voisimme kirjoittaa blogiin muutaman matkajutun lähiaikoina, joten pysy kanavalla!

Kirjoitettu

Kuinka kuulostaa kohteliaammalta?

Suomalaiset ovat yleensä melko suorapuheisia, ja tämä saattaa aiheuttaa kummastusta englanninkielisissä maissa, joissa kohteliaisuuksia viljellään jatkuvasti. Kokosin pienen listan, jossa on muutamia vinkkejä parantamaan puhettasi ja sitä, miltä se kuulostaa keskustelukumppanin korvaan.

ESITÄ AJATUKSESI KYSYMYKSEN MUODOSSA

Ehdota tapaamisaikoja kysymyksen muodossa sen sijaan, että ilmoittaisit vain suoraan, mikä aika sinulle sopii:

10AM suits me.  >  Does 10AM work for you?
We have to meet soon.  >  Can we meet soon?
We should start the meeting now.  >  Could we start the meeting now?

Voit käyttää myös negatiivista kysymystä:

Monday is too late.  >  Isn’t Monday too late?

Kokeile myös epäsuoraa kysymystä:

Have you decided yet?  > I was wondering if you have decided yet.
We should meet later.  >  I wanted to know if we can meet later.

KÄYTÄ MINÄ– TAI SINÄ-SANOJEN SIJAAN MONIKKOA ME 

I need to cancel the appointment.   >  We need to cancel the apppointment.
I have several suggestions.  >  We have some suggestions.

KÄYTÄ KOMPARATIIVEJA

10AM is best for me.  >  10AM is better for me.
That option is too expensive.  >  This option is less expensive.

KÄYTÄ MODAALIVERBEJÄ

could, would, might

I don’t agree with that.  >  I wouldn’t agree with that.
They must practice more.  >  They could practice more.
I need more time.  >  I might need more time.

KÄYTÄ ILMAISUA “EI KOVIN” (NOT VERY)

The presentation was bad.  >  The presentation was not very well prepared.
The sales figures are poor.  >  The sales figures are not very good.

Ensi viikolla suunnataan katseet Irlantiin, arvaatko miksi?

Kirjoitettu

Visit England’s Year of Literary Heroes 2017

Englannin turismikeskus VisitEngland on julkistanut vuoden 2017 olevan visitengland“kirjallisten sankarien vuosi”. Vuonna 2017 tulee kuluneeksi 200 vuotta Jane Austenin kuolemasta ja 20 vuotta ensimmäisen Harry Potter -kirjan julkaisusta, monien muiden merkkipaalujen lisäksi. Tässä esimerkkejä juhlavuoden tapahtumista.

Jane Austen

Kirjailijan kotiseudulla Hampshiressa järjestetään useita tapahtumia. Chawtonin kylässä sijaitseva Jane Austen’s House Museum järjestää monipuolisia näyttelyjä ja muita tilaisuuksia kirjailijan elämästä kiinnostuneille maaliskuusta aina joulukuulle asti. Lisäksi esimerkiksi Kentissä voi tutustua Austenin elämään seuraamalla Jane Austen Trail -reittiä. Lisää tapahtumia löydät osoitteesta http://www.janeausten200.co.uk/.

Harry Potter and the Philosopher’s Stone -kirjan 20-vuotispäivä

Kesäkuussa tulee täyteen 20 vuotta suomeksikin käännetyn Harry Potter ja Viisasten Kivi -kirjan julkaisusta. Useista kirjassa mainituista paikoista on tullut tunnettuja, ja niihin on nyt mahdollista tehdä valmiiksi suunniteltuja retkiä. Ympäri maata järjestetään kirjasta tehdyn elokuvan live-esityksiä, joissa on mukana myös orkesteri. Katso lisätietoja täältä. The British Library avaa lokakuussa ennen näkemättömän suuren, vielä elossa olevan kirjailijan työstä kertovan näyttelyn, joka jatkuu vuoteen 2018 asti.  Tutustu J.K. Rowlingin tarinaan vaikkapa täällä.

Enid Blyton

Tänä vuonna juhlitaan suomalaisillekin tutun kirjailijan, Enid Blytonin, Viisikko -kirjojen (‘The Famous Five’) julkaisun 75-vuotispäivää. Toukokuussa kirjoista julkaistaan uudet painokset, joissa on uudistetut kannet uusine kuvituksineen. Royal Horticultural Societyn puutarhoissa järjestetään teematapahtumia, joissa tuodaan esille kirjasarjan rakastettuja arvoja; ystävyys, sankaruus, seikkailu, ulkoilu ja rohkeus.

Sherlock Holmes

Lokakuussa tulee täyteen 125 vuotta ensimmäisen Sherlock Holmes -kirjan julkaisusta. Kirjasarjan tapahtumat keskittyvät Lontooseen, ja esimerkiksi osoitteessa 187 North Gower Street voit nähdä alun perin Baker Streetillä sijainneen Holmesin ja Watsonin asunnon julkisivun. Lontoosta löytyy tietysti myös Sherlock Holmes -museo sekä pubi.

Shakespeare

Vuonna 2017 juhlitaan myös Shakespearen 453. syntymäpäivää, ja sen kunniaksi järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri maata. Tutustu aiheeseen täällä.


Joihinkin juhlavuoden kohteisiin on suunniteltu Lontoosta lähteviä valmiita reittejä, jotka tarjoaa Rail Europe.

Lue lisää tapahtumista VisitEnglandin sivuilta.

Lue lisää kirjallisuuden ystäville suunnatuista matkakohteista täältä.

 

 

Kirjoitettu

Yleisimmät ongelmat englannin kielen opiskelussa

Aikuisiällä opiskelun tielle tulee lukuisia esteitä. Töiden ohella voi olla hankalaa keskittyä tai löytää aikaa kielitaidon kohentamiseen. Yleistä on myös se, ettei oikein tiedetä, minkälaisia opiskelumetodeita kannattaisi käyttää.

MITEN OPISKELLA ENGLANTIA?

Opiskelu aloitetaan usein esimerkiksi kansanopiston kielikurssilla tai sanaston harjoittelulla. Näillä metodeilla saavutetaan harvoin hyviä tai pysyviä tuloksia. Ryhmäopiskelu voi olla tehokasta, mutta sen täytyy olla juuri sinun tasollesi räätälöityä, mikäli haluat tuloksia. Yleisillä kielikursseilla tämä harvoin onnistuu.

Sanastoa voi opetella loputtomiin, mutta siitä ei ole hyötyä, jos et pääse käyttämään sanoja oikeassa kontekstissa. Sanojen lisäksi tarvitset ohjausta ääntämiseen sekä erilaisten fraasien ja kieliopin käyttöön.

KOSKA OPISKELLA ENGLANTIA?

Bad news: yksi opiskelukerta viikossa ei riitä saavuttamaan sujuvaa kielitaitoa. Sen oppiminen vaatii huomattavasti enemmän.

Kuten aiemmissa artikkeleissa olen korostanut, tarvitset harjoitusta päivittäin. Voit käyttää lukuisia erilaisia lähteitä avuksesi. Jaan vinkkejä tähän päivittäin ilmaisessa Facebook-ryhmässämme. Tervetuloa mukaan!

INTENSIIVIKURSSIT EIVÄT TOIMI

Mikäli haluat saavuttaa pysyviä tuloksia, sinun täytyy sitoutua opiskeluun pidemmäksi aikaa. Muutaman viikon intensiivikursseista ei ole hyötyä, koska yleensä kielen aktiivinen käyttö jää kurssiin, ja pian olet taas lähtöpisteessä.

Tarvitset kurssin, joka on:

 • räätälöity sinulle
 • tehokas
 • kiinnostava ja hauska
 • joustava, jotta voit opiskella koska tahansa

 

Puhuenglantia.fi-keskittyy työelämän englantiin sekä IELTS- ja TOEFL-kielikokeeseen valmistautumiseen. Opetus ja kurssit on suunniteltu nimenomaan tämän tason opiskelijoita ajatellen. Tutustu kursseihin TÄÄLLÄ.

Kirjoitettu

Sanavaraston kartuttaminen

Englannin sanavaraston kartuttaminen voi tuntua toivottomalta tehtävältä, mutta se on mahdollista, jos siihen käyttää hieman aikaa ja vaivaa. Olet varmasti jo siinä vaiheessa, että pystyt lukemaan ainakin helppoa englanninkielistä tekstiä. Suosittelen sanojen opiskelua varten seuraavaa tekniikkaa, jota voit käyttää missä tahansa.

Pidä mukanasi pientä vihkoa, johon voit kirjoittaa uusia sanoja. Törmätessäsi ennestään tuntemattomaan sanaan, kirjoita se ylös ja pysähdy miettimään seuraavia asioita:

 • Mitä sana tarkoittaa?
 • Tarkoittaako se eri asioita eri kielillä?
 • Voiko sanan kääntää suoraan suomen kielelle?
 • Muistuttaako sana jotakin muuta englanninkielistä, jo oppimaani sanaa?
 • Onko sanalla positiivinen vai negatiivinen konnotaatio?
 • Miten sana lausutaan?
 • Miltä sana kuulostaa kun kuulen sen? (www.howjsay.com)
 • Kuinka monta tavua sanassa on?
 • Missä kohtaa paino on sanassa?
 • Onko joitakin äänteitä yhdistetty tai muutettu?
 • Tarvitseeko sana erityisen intonaation?
 • Miten sana kirjoitetaan?
 • Muistuttaako sana kirjoitusasultaan jotakin toista sanaa?
 • Onko kirjoitusasussa jotain epätavallista?
 • Muuttuuko sanan kirjoitusasu eri muodoissa (esim. verbit) tai esim. britti-/amerikanenglannissa?
 • Miten sanaa käytetään?
 • Mikä lauseenjäsen sana on?
 • Voiko sana olla useampi kuin yksi lauseenjäsen? (Esim. verbi + substantiivi)
 • Käytetäänkö sanaa usein muiden/tiettyjen sanojen yhteydessä?
 • Voinko muodostaa sanasta muita sanoja?
 • Koska sanaa käytetään?
 • Minkälaisissa sosiaalisissa tilanteissa ja mihin tarkoitukseen?
 • Käytetäänkö sanaa kirjoitetussa tekstissa, puhekielessä vai molemmissa? Missä sanan voisi nähdä?
 • Onko sana sopimaton joissakin tilanteissa? Miksi?

 

Kerää itsellesi useampia sanoja ja järjestä esimerkiksi kerran viikossa itsellesi pieni opiskelutuokio, jolloin varaat aikaa sanojen alkuperän, käytön ja lausumisen tutkimiseen!

Parhaiten sanat jäävät mieleen, kun niitä alkaa käyttää heti. Kannattaa siis rohkeasti alkaa rakentaa uusista sanoista erilaisia lauseita!

Iloa opiskeluun!

Kirjoitettu

Englannin kielikoe – miten valmistautua?

It’s the time of the year… Abit valmistautuvat kevään kirjoituksiin ja monilla ulkomaanopinnoista kiinnostuneilla on tähtäimessä kansainvälinen englannin kielikoe, yleensä IELTS tai TOEFL.

Jaan tänään muutamia hyviksi todettuja vinkkejä kielikokeisiin valmistautumiseen sekä itse koetilanteeseen. Näistä vinkeistä on varmasti hyötyä myös muille!

VINKKEJÄ HARJOITTELUUN:

SELVITÄ LÄHTÖTASOSI

Puhuenglantia.fi – ilmaisen englannin tasotestin avulla voit selvittää lähtötasosi. Saat tuloksen suoraan sähköpostiisi ja lähetämme myös lyhyen selvityksen siitä, mitkä aihealueet kaipaavat harjoitusta.

NAUHOITA ITSEÄSI

Tämä vinkki on tarpeellinen erityisesti kansainväliseen kielikokeeseen ja sen puheosioon valmistautuville, mutta olen huomannut sen toimivan myös muilla opiskelijoilla. Lue ääneen omia tekstejäsi, jotta tunnistat mahdollisia virheitä myös itse. Nauhoittamiseen voit käyttää vaikkapa puhelimen äänitystoimintoa.

HARJOITTELE KUULLUN YMMÄRTÄMISTÄ

Kuuntele englanninkielisiä ohjelmia, podcasteja ja radiota. Tee muistiinpanoja. Parhaiten tähän tarkoitukseen sopivat esimerkiksi BBC:n radiotallenteet, koska voit pysäyttää lähetyksen tai kelata taaksepäin tarvittaessa.

HARJOITTELE KIRJOITTAMISTA PÄIVITTÄIN

Tutustu Puhuenglantia.fi-palautepalveluun, joka tarjoaa mahdollisuuden lyhyen tekstin tai puhenäytteen arviointiin!

MUISTA HARJOITELLA MYÖS VARMUUTTA

Kiinnitä huomiota äänenvoimakkuuteen ja positiiviseen ulosantiin harjoitellessasi puhumista. Esimerkiksi intonaation oikealla käytöllä on tässä suuri merkitys. Kielikokeessa ei kannata esiintyä vaatimattomasti!

 

VINKKEJÄ KOETILANTEESEEN:

Lähde: British Council

KUULLUN YMMÄRTÄMINEN:

 • ilmoita heti, mikäli laitteissasi on vikaa etkä kuule kunnolla
 • seuraa ohjeita tarkasti, ne saattavat olla erilaiset kuin harjoituksissa
 • yritä poimia vain tarvitsemasi tieto
 • yritä arvioida, mitä puhuja sanoo seuraavaksi
 • älä keskity sanoihin oita et ymmärrä, ne saattavat olla merkityksettömiä
 • tarkista oikeinkirjoitus
 • älä panikoi, vaikka aihe olisi vaikea tai et saa selvää puheesta
 • lue, kirjoita ja kuuntele samaan aikaan
 • muista vastata siihen, mitä kysytään
 • ota huomioon mahdollinen sanamäärän rajoitus
 • tarkista vastauksesi

LUETUN YMMÄRTÄMINEN:

 • kiinnitä huomiota otsikoihin sekä suuriin alkukirjaimiin, alleviivauksiin ja muihin erikoismerkittyihin asioihin, kuviin ja taulukoihin
 • varmista, että ymmärrät kysymykset. Lue ohjeet tarkasti
 • pidä huolta ajankäytöstäsi, älä käytä liikaa aikaa yhteen tehtävään
 • älä yritä lukea jokaista sanaa – kokonaiskuva on ymmärtämisen kannalta tärkein
 • jos et osaa vastata kysymykseen, siirry seuraavaan ja palaa myöhemmin yrittämään uudestaan
 • älä panikoi, vaikka et tietäisi mitään tekstin aiheesta. Kaikki vastaukset löytyvät tekstistä
 • muista tarkistaa oikeinkirjoitus
 • kiinnitä huomiota yksikön ja monikon kirjoitusasuun
 • kiinnitä huomiota mahdolliseen sanamäärään, näitä saattaa esiintyä erityisesti IELTS-kokeen yhteydessä
 • yritä vastata jokaiseen kysymykseen
 • muista lopuksi tarkistaa kaikki vastauksesi

KIRJOITTAMINEN:

 • keskity tehtävään ja tee tarvittaessa muistiinpanoja
 • alleviivaa tai korosta avainsanoja, jotta pystyt keskittymään paremmin
 • suunnittele vastauksesi
 • yksi kappale – yksi ajatus
 • älä toista samoja ajatuksia eri sanoilla
 • älä kopioi kokonaisia lauseita kysymyksistä
 • pysy aiheessa
 • kiinnitä huomiota ajankäyttöösi
 • kiinnitä huomiota sanamäärän rajoituksiin
 • kiinnitä huomiota oikeinkirjoitukseen, kielioppiin ja välimerkkeihin.
 • vältä puhekieltä
 • käytä aikaa vastaustesi tarkistamiseen

PUHUMINEN:

 • yritä puhua paljon
 • puhu sujuvasti ja ole spontaani
 • rentoudu, ole itsevarma ja nauti englannin puhumisesta
 • puhu enemmän kuin haastattelijasi
 • pyydä tarkennusta, mikäli tarvitset
 • esitä omia mielipiteitäsi. Kommunikointikykyä arvostetaan

 

KOETTA EDELTÄVÄ PÄIVÄ JA KOEPÄIVÄ

 • Älä harjoittele enää koetta edeltävänä päivänä. Keskity muihin asioihin, käy lenkillä ja yritä saada nukuttua hyvät yöunet.
 • Syö hyvin jo edellisenä päivänä. Ota kokeeseen eväät ja reilusti vettä tai muuta juotavaa.
 • Keskity kokeeseen, etene tehtävissä rauhallisesti mutta ripeästi ja tarkista kaikki vastauksesi.

TSEMPPIÄ!

englannin kielikoe