Englannin luetun ymmärtäminen – kuinka harjoitella ja mitä hyötyä siitä on?

Englannin luetun ymmärtäminen – kuinka harjoitella ja mitä hyötyä siitä on?

Elokuun aikana käyn läpi kielenopiskelun osa-alueita ja annan vinkkejä siihen, kuinka voit kehittää taitojasi niissä. Aloitetaan luetun ymmärtämisestä. Se tuntuu helpolta, mutta on itse asiassa melko haastavaa!

Englannin kielessä käytetään huomattavasti enemmän vertauskuvia ja erilaisia fraaseja kuin suomen kielessä. Englanninkieliset rakastavat myös erilaisia sanaleikkejä. Niitä viljellään kaikkialla, jopa sanomalehtitekstissä.

LUKEMISEN HYÖDYT:

  • Opit uusia sanoja, paljon enemmän kuin puhetta kuunnellessa
  • Opit uusia asioita
  • Pystyt lukemaan itseäsi kiinnostavista aiheista laajemmin
  • Lukeminen kannattaa aina!

Lukeminen on parasta aloittaa kappale kerrallaan. Älä pysähdy jokaisen vieraan sanan kohdalla, vaan lue ensin koko kappale ja kirjoita oudot sanat erilliselle paperille. Kun olet lukenut KOKO kappaleen, mieti, oletko ymmärtänyt sen sisällön. Tarkista uudet sanat vasta tämän jälkeen sanakirjasta. Oliko outojen sanojen suomentamisesta hyötyä vai ymmärsitkö asian muutenkin?
Tämä harjoitustapa kehittää merkitysten ymmärtämistä. Teet samaa myös suomen kielellä, kun et ymmärrä jotakin sanaa.

KUINKA HARJOITELLA?

Lue kirjoja 
Kokeile edellä mainittua sanakirjaharjoitusta. Lisäksi voit lukea kirjan englanninkielisen version vasta, kun olet lukenut suomennoksen. Tarkkaile, miten erilaisia englanninkielisiä sanontoja ja termejä on käännetty suomeksi. Mikset voisi lukea kahta eri kielellä kirjoitettua kirjaa myös rinnakkain?
On olemassa myös kaksikielisiä kirjoja, joissa kaksi eri kieltä on painettu samalle aukeamalle. Oletko törmännyt näihin?

Lue sarjakuvia
Sarjakuvia tehdään myös aikuisille, ja niiden avulla on helppo harjoitella lukemista. Teksti on yleensä melko yksinkertaista, ja kuvat auttavat merkitysten ymmärtämisessä. Esimerkiksi Aku Ankka (Donald Duck) on lähtöisin Amerikasta.

Lue ja kuuntele samaan aikaan
Kun lukeminen alkaa sujua, voit siirtyä seuraavalle tasolle. Lue tekstiä ja kuuntele sitä samaan aikaan. Tämä kehittää muun muassa ääntämisen osaamistasi, kun pystyt kuulemaan näkemäsi sanat. Ehkä huomaat ääntäneesi jonkun sanan väärin tai opit, että jollakin sanalla saattaa olla useita ääntämistapoja. Muista kiinnittää huomiota myös puhujan aksenttiin. Etene kuten kirjojen kanssa, lyhyt kappale kerrallaan. Pidä huoli, että aloitat kuuntelun natiivipuhujien nauhoitteista, jotta ääntäminen on oikeaoppista. Tämän tyyppisiä harjoituksia voit tehdä viikottain myös oman BUSINESS CLASS-verkkokurssimme tilaajana.

Lue helppolukuisia kirjoja
Englannin kielen opiskelijoille löytyy lukematon määrä erilaisia tekstejä, joista on tehty ns. helppolukuisia versioita. Usein näiden mukana on myös äänitiedosto. Kysy vaikka omasta kirjastostasi!

Vaihda Facebookin kieli englanniksi
Jos käytät Facebookia tai muita sosiaalisen median palveluita, kokeile vaihtaa niiden käyttökieli englanniksi. Sivusto on jo tuttu, mutta opit useita tuttuja ilmauksia uudella kielellä. Voit kokeilla muuttaa myös puhelimen tai tietokoneen kielen.

MISTÄ LÖYTÄÄ LUKEMISTA?

  • kirjoja: kirjastosta. Jokaisessa kirjastossa on englanninkielisten kirjojen osasto.
  • lehtiä: kirjakaupoista, jopa läheiseltä kioskilta. Kokeile sekä sanomalehtiä että aikakauslehtiä, kieli on usein hyvin erilaista.
  • blogeja: internetistä. Googlaa vaikka oma kiinnostuksenkohteesi + blog