Englannin kuullun ymmärtäminen – kuinka harjoitella ja mitä hyötyä siitä on?

Englannin kuullun ymmärtäminen – kuinka harjoitella ja mitä hyötyä siitä on?

Elokuun aikana käyn läpi kielenopiskelun osa-alueita ja annan vinkkejä siihen, kuinka voit kehittää taitojasi niissä. Tällä kertaa keskitytään kuullun ymmärtämisen harjoitteluun, mikä onkin yksi vaikeimmista osa-alueista.

  Kuullun ymmärtäminen on yleensä vaikeaa kahdesta syystä:

 • et erota sanoja puhujan puheessa, johtuen hänen puhenopeudestaan, aksentistaan jne.
 • et ymmärrä puhujan käyttämiä sanoja, koska sanavarastosi ei ole vielä riittävän laaja.
 • Kuten lukemisen, myös kuuntelemisen kanssa täytyy ottaa lähestymistapa, jossa keskityt kokonaisuuksiin ja yrität ymmärtää kokonaisia lauseita yksittäisten sanojen sijaan. Keskustelukumppanisi saattaa turhautua, jos yrität ymmärtää häntä sana kerrallaan! Mikäli sanat tuntuvat vaikeilta, valitse helpompi aihe tai keskity vielä tekemään sanastoharjoituksia ennen kuuntelemisen aloittamista.

  Kuuntelemisessa hyvin tärkeässä roolissa on myös erottaa sanat toisistaan, eli tietää missä sana loppuu ja seuraava alkaa. Usein vieraskielinen puhe "puuroutuu", mikäli se on liian vaikeaa. Harjoitteluun saat apua erilaisista ääntämisharjoitteista, mutta myös kuuntelemalla esimerkiksi opiskelijoille tarkoitettua "helppoa englantia" tai hidastettua nauhoitetta, edeten aina nopeampaan.

  Passiivinen kuuntelu, eli "taustalla" soiva elokuva, radio tai muu puhe, on yleensä turhaa ajanhukkaa. Se jää usein pelkäksi taustaääneksi. Kuuntelemiseen täytyy todella keskittyä, jotta siitä on hyötyä. Kokeile seuraavia vinkkejä:

   

  KUINKA HARJOITELLA?

  Aktiivinen kuuntelu
  Etsi kuunteluharjoituksia, joilla on jokin tavoite. Tehtävät, joissa sinun täytyy selvittää jokin asia kuuntelemasi perusteella, saavat sinut keskittymään kuuntelemiseen paremmin. Näitä löytyy viikottain esimerkiksi omalta Business Class -verkkokurssiltamme.

  Kirjoita ylös
  Kuuntele valitsemaasi nauhoitetta ja harjoittele kirjoittamaan sen sisältö paperille sanasta sanaan. Kirjoita mitä ymmärrät ja katso, saatko puheen sisällöstä selvää. Aloita kirjoittamalla vaikka muutama sana tai yksi lause kerrallaan ja laita viiva niihin kohtiin, joita et ymmärtänyt. Kuuntele tarvittaessa uudestaan!

  Katso videoita tai kuuntele äänikirjoja samalla tekstitystä seuraten
  Esimerkiksi suurimpaan osaan Youtube-videoista saa tekstityksen, jolloin voit katsoa videoita itseäsi kiinnostavista aiheista. Muista, että tekstitys on yleensä automaattinen, ja jotkut sanat saattavat olla vääriä.

  Keskustele!
  Käytä englantia aina kun mahdollista. Matkoilla, työpaikalla, missä tahansa!